In 2025 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
Voldoende gespreid en kwalitatief goed aanbod kinderopvang en onderwijs
In 2025 richten we ons op het doel het bereik van doelgroeppeuters te vergroten door in samenwerking met het CJG en Stichting Aanzet de redenen van non-bereik in kaart te brengen en op het wegnemen van deze redenen in te zetten.
Na het vast te stellen IHP wordt er samen met de organisaties voor kinderopvang gekeken hoe er zoveel mogelijk uitbreiding van het aanbod van opvangplekken gerealiseerd kan worden.
Via de VVE-werkgroep wordt ingezet op een warme overdracht van de kinderopvang naar de basisschool waardoor de aansluiting tussen kinderopvang en onderwijs verbetert. Er worden bijeenkomsten georganiseerd door het voorgezet onderwijs (VO) om ouders informatie te verstrekken over de overgang van PO (primair onderwijs) naar VO.
Volwassen educatie
Maassluis biedt een keten aan volwassen-educatie aan gericht op de Nederlandse taal.
De bibliotheek verzorgt meerdere vormen van laagdrempelige taaleducatie via taalmaatjes/taal café, en dergelijke. Binnen deze vormen maken mensen speels maar intensief kennis met de Nederlandse taal en oefenen onder begeleiding van een professionele docent en vele taal-vrijwilligers. Dagelijkse gesprekken en leesvaardigheid vormen de belangrijkste inhoud. Daarnaast functioneert de bibliotheek als IDO-Punt (Informatiepunt Digitale Overheid), waar mensen terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Als daar bemerkt wordt dat de Nederlandse taal een barrière vormt, leidt de bibliotheek de mensen actief naar de educatieketen.
Opvolgend in de keten bieden we volwassenen via NLtraining gerichte taalcursussen Nederlands. Deze klassikale cursussen bieden -met een bewijs van deelname- een gedegen basis Nederlandse taal (spreken en schrijven) aan, gericht op het dagelijkse leven; via thema's als boodschappen doen, medische domein, etc. Het aantal taalcursussen is niet onbeperkt; op basis van de WEBgelden kopen we regionaal een vooraf bepaald aantal trajecten in. Voor 2025 betreft dit voor Maassluis 18 trajecten.
En tot slot bieden we via het Albeda-college taalonderwijs dat leidt tot een Nederlands erkent NT1/NT2 diploma. Deze vorm van onderwijs kent meerdere niveaus en worden op basis van individuele niveaumeting aan de mensen aangeboden. Het aantal taaltrajecten is ook hier niet onbeperkt, op basis van de WEBgelden kopen we regionaal een vooraf bepaald aantal trajecten in. Voor 2025 betreft dit voor Maassluis 64 trajecten.
Alle aangeboden onderwijsvormen zijn - op basis van beschikbaarheid - vrij en gratis toegankelijk voor alle inwoners van Maassluis. De aanbieders hebben onderling contact en kijken bij aanmelding per individu wat een passend traject is (bij welke aanbieder) op basis van de vraag en het niveau. Mensen kunnen het aanbod in de keten ook in stijgende lijn volgen, waardoor ook de slaagkans voor een officieel taaldiploma bij het Albeda stijgt.
Onderwijshuisvesting
Het Meerjaren Onderwijshuisvestingsplan (OHP) 2021 is bijgesteld aan de hand van de woningbouwontwikkeling en de ontwikkelingen bij de scholen. Dat heeft geleid tot een in 2024 vastgesteld Integraal Huisvestingsplan dat in overleg met de schoolbesturen is opgesteld. In 2025 is de nieuwbouw voor de Montessorischool en de school Vindingrijk een belangrijk speerpunt evenals de tijdelijke huisvesting die voor de ontwikkelingen nodig is.