Wet open overheid
Openbaarheidsparagraaf
Op basis van de Wet open overheid (Woo) dient er jaarlijks in de begroting aandacht te worden besteed aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de Woo en jaarlijks bij de rekening moet verantwoording worden afgelegd over de uitvoering daarvan.
De Woo maakt een onderscheid tussen passieve openbaarmaking - het openbaar maken van documenten op verzoek - en actieve openbaarmaking: het openbaar maken van documenten uit eigen beweging.
De verplichting tot het actief openbaar maken van diverse categorieën van documenten treedt gefaseerd in werking. Eind 2024 worden de eerste categorieën aangewezen. Wij volgen de fasering die de wetgever voorschrijft en stemmen daar - ons beleid inzake - de uitvoering van de Woo op af. Wij streven naar aansluiting bij de landelijk ontwikkelde tool, de Woo-index. Informatie die actief openbaar gemaakt moet worden, kan digitaal vindbaar zijn via de Woo-index. Overheidsorganisaties kunnen aansluiten op de Woo-index. Zij kunnen documenten openbaar maken door documenten eerst op een eigen website te publiceren. Vervolgens vermelden ze de url van de internetlocatie in de Woo-index. Er komt een zoekfunctie binnen de Woo-index beschikbaar. Zo kan iedereen die op zoek is naar bepaalde informatie op basis van trefwoorden relevante documenten vinden.
Aangaande de passieve openbaarmaking kan worden opgemerkt dat de wettelijke regels stringenter zijn dan onder de Wob, de voorganger van de Woo. Kenmerkend zijn kortere termijnen en een meer afgewogen onderbouwing van het toepassen van uitzonderingsgronden. Er dient aan de hand van de praktijkervaringen met het afhandelen van Woo-verzoeken nog een evaluatie plaats te vinden
van de processen. Informatie op de website wordt actueel gehouden. Daarnaast wordt aan andere verplichtingen uit de Woo, zoals het op orde brengen en houden van de digitale informatiehuishouding, blijvend aandacht besteed.
In de Woo ligt de nadruk op de digitale informatiehuishouding, digitalisering en elektronische openbaarmaking en elektronisch verkeer met de overheid. Dat is in lijn met de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), die op 1 januari 2025 in werking treedt.
De Wmebv geeft de burger het recht om digitaal met de overheid te communiceren. Door deze nieuwe wet wordt het mogelijk dat burgers en bedrijven alle berichten van officiële aard (berichten met rechtsgevolg) elektronisch aan een bestuursorgaan versturen. Dit betekent dat het bestuursorgaan verplicht is om voor ieder formeel bericht een elektronisch kanaal open te stellen. De relatie tussen Woo en Wmebv wordt onderkend. Voor burger en bedrijf is een elektronisch Woo-formulier beschikbaar. Bij de verdere implementatie van de Woo wordt rekening gehouden met de Wmebv en vice versa.