In 2025 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
Versterken positie inwoners
Online dienstverlening en participatie; de twee belangrijkste punten voor onze communicatie de komende jaren. We verbinden de inwoner met de gemeente door communicatie en participatie.
- Steeds meer Maassluizers vinden digitaal hun weg naar de gemeente. Voor informatie maar ook afname van producten. Dit vraagt om actuele, juiste en toegankelijke communicatie via de website en onze sociale mediakanalen. Niet alleen inwoners vragen dit van ons maar ook wettelijk hebben we verplichtingen onze digitale informatie toegankelijk te maken. Hier blijven we ons onverminderd voor inzetten.
- De Maassluizer denkt en doet mee! Sinds 14 juni 2024 is het nieuwe participatiebeleid van kracht. Participatie is een vast onderdeel van projecten en plannen, zoals omschreven in het participatiebeleid. We ondersteunen de organisatie en betrekken de Maassluizer.
Inwoner betrokkenheid
Het participatiebeleid is in 2024 aangenomen en hier wordt de komende jaren uitvoering aan gegeven. Deze uitvoering vindt intern en extern plaats. Het participatiebeleid wordt binnen de gemeente breed geïmplementeerd en verankerd. Extern geven we uitvoering aan participatie door tijdig en helder te communiceren, inwoners te informeren en gelegenheden te bieden waar inwoners kunnen meedenken en meepraten over plannen en projecten voor en in de stad.
Ook hebben we verschillende adviesraden waarin betrokken bewoners meedenken over het beleid en kunnen we gebruik maken van het burgerpanel, dat bestaat uit ruim 2500 Maassluizers, via het Kenniscentrum. Daarnaast hebben we ons participatieplatform denkmee.maassluis.nl die we kunnen inzetten om inwoners te informeren en om informatie bij de inwoners op te halen.
Dienstverlening
- We blijven onze dienstverlening verbeteren volgens de zeven pijlers van onze 'visie op dienstverlening': Gastvrij, Oplossingsgericht, Dichtbij, Passend, Van deze tijd, Betrouwbaar, Persoonlijk. Deze pijlers helpen ons om gerichte en effectieve verbeteringen door te voeren.
- In 2025 gaan we door met het verbeteren van de toegankelijkheid van onze brieven en informatie op alle dienstverlenende kanalen. We gebruiken eenvoudige taal en ondersteunende beelden om ervoor te zorgen dat iedereen onze communicatie goed begrijpt.
- Wij zetten ons in voor een gastvrij ontvangst door de ontvangsthal van het stadhuis gebruiksvriendelijker te maken, zodat iedere bezoeker zich meteen welkom voelt. En door te blijven investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers om te zorgen dat elke ontmoeting wordt gekenmerkt door een glimlach en persoonlijke aandacht.
- Om een optimale dienstverlening te bieden, zorgen wij ervoor dat onze interne processen en informatiesystemen efficiënt blijven functioneren. In 2025 richten we ons op de verdere verfijning van de afhandeling van terugbelverzoeken, met als doel om 90% hiervan binnen de servicenorm af te handelen. Dit zal de reactietijd versnellen en de klanttevredenheid verhogen.
- In 2025 organiseren we een Open Dag, waarbij inwoners een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Dit evenement biedt een informele gelegenheid om vragen te stellen, ideeën te delen en feedback te geven, en versterkt zo de band tussen de gemeente en haar inwoners.
Regionale samenwerking - Regio Deal Brede Welvaart
De gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam hebben eind 2023 samen met de Provincie Zuid Holland een aanvraag ingediend bij het Rijk voor een Regio Deal Brede Welvaart. Het Rijk heeft de aanvraag gehonoreerd en € 17,7 miljoen gereserveerd voor de uitvoering van projecten in de regio. De afspraken met het Rijk zijn eind 2024 vastgelegd in een convenant. De vier gemeenten gaan samen met maatschappelijke partners, bedrijven, kennisinstellingen en inwoners inzetten op drie pijlers, namelijk:
- impuls aan de leefbaarheid in wijken;
- betere toegang tot bestendig en kwalitatief werk;
- doorbraken in duurzaam werken en wonen.
Uitgangspunt is om bestaande projecten te versterken, door te ontwikkelen en eventueel uit te breiden naar andere gemeenten. Maassluis wil de Regio Deal benutten voor de (door)ontwikkeling van Loods M, De Wijk op Maat, jongeren talent ontwikkelcentrum en een leven lang ontwikkelen. Vanaf 2025 tot en met 2028 vindt de uitvoering plaats. Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld om de regionale samenhang tussen de projecten in relatie tot de beoogde doelen te borgen en daar waar nodig bij te kunnen sturen.