In 2025 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren
Woonvisie
Ondanks dat we veel bouwen is er nog steeds een tekort aan woningen en vooral in het betaalbare segment. Dit leidt bij woningzoekenden tot soms schrijnende situaties. We doen ons best om in dat segment meer te gaan bouwen de komende jaren, maar al langer bestaande contracten zorgen er voor dat de mogelijkheden om dit om te buigen beperkt zijn. Een relatief groot deel van het bouwprogramma zal daarom nog steeds in het dure segment zijn. Het is echter belangrijk dat meer mensen passend kunnen wonen. Op basis van de geactualiseerde Woonvisie maken we afspraken met bouwers, corporaties (Maasdelta, Waterweg Wonen) en bewonersorganisaties. Daarbij zetten we met name in op voldoende betaalbare woningbouw. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen. Er is de laatste jaren weer Rijksregie gekomen op volkshuisvesting en dat zal verder versterkt gaan worden de komende jaren. Eind 2025 verwachten wij de Woonvisie te hebben vertaald in nieuwe afspraken met de corporaties en de bewonersorganisaties.
Nieuwe verordening woonruimtebemiddeling
Na een tussenjaar met een verordening die aangepast is vastgesteld op basis van (kleine) wijzigingen op basis van de vernieuwde Huisvestingswet zal er in het voorjaar van 2025 een nieuwe regionale verordening woonruimte bemiddeling ter besluitvorming worden voorgelegd. De verwachting is dat daardoor met name starters en bijzondere doelgroepen meer mogelijkheden krijgen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.
Bouwen met focus op betaalbaar
We zorgen voor een goede balans in woonruimte voor alle inkomensgroepen en doelgroepen in de stad, door het percentage sociale huurwoningen in de stad niet te laten zakken onder de 33% en dat er wordt gestreefd naar een percentage van 35%. We koersen tevens op het realiseren van 15% woningen in de categorie middenhuur en 15% in de categorie betaalbare koop. Dat doen we op basis van de bijgestelde verordening doelgroepen woningbouw, door regionaal en lokaal met corporaties en bouwers en anderen de voortgang te bespreken en oplossingen te zoeken voor eventuele knelpunten. We bevorderen daarbij ook de doorstroming (informeren over mogelijkheden van huur naar huur en van huur naar koop). De uitvoering is al gestart; het gaat om een proces van (vele) jaren. Wij hopen in 2025 te starten met de planning van de bouw van duurzaam betaalbare koopwoningen (het Maassluise model).
Wonen en zorg
We hebben de Visie op wonen, welzijn en zorg voor ouderen (maart 2024) als basis voor de aanpak. Er zijn reeds woningen voor ouderen gebouwd en er zijn er in aanbouw, en er zijn voornemens om er nog meer toe te voegen. Het gaat dan zowel om nultredenwoningen, geclusterde woningen als zorggeschikte woningen.
In april 2024 is de Visie wonen, zorg en welzijn voor aandachtsgroepen vastgesteld. Op basis van deze visie in een uitvoeringsprogramma in voorbereiding. Dat wordt samen met Vlaardingen en samen met diverse maatschappelijke instellingen opgepakt. Dit programma zal meerjarig zijn en zich richten op voldoende woningen voor de diverse aandachtsgroepen in regionaal verband, en het oplossen van bestaande knelpunten daarbij.
Het beleid op Wonen en zorg voor ouderen en aandachtsgroepen is input voor de nieuwe afspraken met de corporaties en de VBBM, zie ook onder Uitvoeren Woonvisie.
Integrale duurzame stadsontwikkeling
Bij ruimtelijke ontwikkelingen kiezen we voor een integrale afweging. We nemen de modernste inzichten mee om een goede balans te brengen tussen met name wonen en een groene en gezonde leefomgeving, die klimaat adaptief en toekomstbestendig is, ook qua voorzieningen (sport, onderwijs) en qua mobiliteit. Daarom kijken we met een creatieve blik naar de ontwikkeling van wijken en sturen we op multifunctioneel ruimtegebruik. Daarbij leggen we de focus op de ontwikkelingen in de nabijheid van de metrostations Centrum en West langs de Hoekse Lijn West (Kade, Van Gelderenterrein, Kapelpolder, zone Haydnlaan, grasveld Chopinstraat en Uiverlaan e.o.).
Naast de Kade, waar de eerste ca. 260 woningen staan, werken we op andere locaties toe naar een startbouw vanaf 2025. Daarbij zetten we in op groen, goed ontsloten, klimaat adaptief en toekomstbestendig en betaalbare huisvesting voor jongeren, senioren en starters.
Maassluis bouwt daarnaast ook door aan meer suburbane woonmilieus in bestaande projecten als Wilgenrijk en Sluispolder-West, alsmede aan de afronding van de Burgemeesterswijk. De gebiedsprojecten staan nader beschreven in het Meerjarenprogramma Gebiedsprojecten 2025.
Aanpak misstanden woningmarkt
We pakken overbewoning, woonoverlast, slecht verhuurgedrag en speculatie met woningen waar mogelijk aan. Daarbij zetten we de instrumenten die daarbij kunnen helpen zoals het meldpunt woonoverlast zo gericht mogelijk in door prioritering via een integrale casustafel.
Omgevingswet
We hebben een nieuwe vastgestelde Omgevingsvisie. In 2030 moet iedere gemeente een gebiedsdekkend omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) hebben dat voldoet aan de eisen van de Omgevingswet.
De komende jaren zal in fases gewerkt worden om in 2030 tot een gebiedsdekkend omgevingsplan te komen.