Programma 6 Sociaal domein

Activiteiten (Wat gaan we daarvoor doen?)

In 2025 gaan we de volgende activiteiten uitvoeren

Uitvoeringsprogramma Wmo
Wie het niet zelfstandig of met hulp van zijn of haar omgeving redt, kan een beroep doen op een Wmo-maatwerkvoorziening (bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp, woon- en vervoersvoorzieningen). Om een passend aanbod in de toekomst mogelijk te houden, zijn maatregelen opgesteld in het Uitvoeringsprogramma Wmo (in 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad). In 2025 geven we verder uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma Wmo vanuit de diverse maatregelen. Zo organiseren we onder andere netwerkbijeenkomsten met maatschappelijke partners in het voorliggend veld. We ondersteunen mantelzorgers  door het aanbieden van cursussen, het regelen van lotgenotencontact en de mogelijkheid voor respijtzorg. Klik koppelt groepen met een hulpvraag aan elkaar om zo bij te dragen aan een beweging in de stad waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om elkaar te helpen en te ondersteunen. De looptijd van het Uitvoeringsprogramma Wmo is verlengd naar 2027.  

Bestrijding van armoede en schulden
Zowel het CPB als het SCP geven prognoses aan dat armoede de komende jaren gaat stijgen onder andere door het wegvallen van tijdelijke overheidssteun. Hierdoor is de verwachting dat het aantal personen, zowel volwassenen als kinderen, stijgt. Dit betekent dat armoede de komende jaren ook in gemeente Maassluis een onderwerp is, waar veel aandacht voor nodig is om dit zoveel mogelijk op te vangen voor en/of te voorkomen bij onze inwoners. In 2025 zal uitvoering worden gegeven aan de geactualiseerde Regionale Nota Armoede en Schulden Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2025-2028 en het daarbij behorende activiteitenplan.
Het jaar 2025 staat ook in het teken van het herzien van de huidige Strategische visie Werk en Inkomen 2022-2025. Deze herziening zal door Stroomopwaarts in samenwerking met de gemeenten worden uitgevoerd.
Net als voorgaande jaren bieden wij kinderen die opgroeien in armoede en schulden zoveel mogelijk kansen zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. We willen dat zoveel mogelijk kinderen gebruikmaken van de regelingen voor sport en cultuur en van de leermiddelen. Dit realiseren we onder andere doordat we aansluiten bij landelijke campagnes kindregelingen en het verspreiden van onze lokale brochures bij alle inwoners met schoolgaande kinderen.

Naast de regionale aanpak voeren we ook specifiek in Maassluis activiteiten uit:

  • Het Jongvolwassenfonds Sport en Cultuur: ook inwoners ouder dan 27 jaar kunnen hier gebruik van maken. Iedereen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum kan een aanvraag indienen voor financiële steun om te kunnen sporten of voor culturele activiteiten.

Actualiseren beleid inburgering
Ook in 2025 blijft het van groot belang dat nieuwkomers in Maassluis (arbeidsmigranten, statushouders) zo snel mogelijk integreren en mee kunnen doen in onze samenleving. Stroomopwaarts voert, namens de MVS-gemeenten, de nieuwe Wet inburgering uit.

In 2025 wordt, evenals in 2024, een hogere instroom inburgeringsplichtigen verwacht die begeleid moeten worden. Dit vraagt om een toenemende inzet vanuit Stroomopwaarts. Op het gebied van financiën vormt zich nieuw beleid met betrekking tot de onbenutte middelen in 2022, 2023 en wellicht ook 2024.
Ook hebben de MVS-gemeenten, samen met Stroomopwaarts en diverse ketenpartners, een sluitende aanpak ontwikkeld waarin duale trajecten worden ingezet; hierbij leren de inburgeraars de taal en doen gelijktijdig werkervaring en nieuwe sociale contacten op. 

MVS jeugdmodel
Na de opstartfase van het MVS Jeugdmodel en het vormgeven van de transformatieagenda in 2024 zal in 2025 gewerkt worden aan de uitvoering van de transformatieagenda. De landelijke ontwikkelingen rond de ‘Hervormingsagenda Jeugd’, het ‘Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’ en het ‘Besluit verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ nemen we mee in de verdere ontwikkeling van het MVS Jeugdmodel.

Uitvoeren woonzorgvisies
In 2024 is in MVS-verband de regiovisie Beschermd Wonen, Maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang (BWMOVO) vastgesteld. Tevens is samen met Vlaardingen de Woonzorgvisie (WZV) voor aandachtsgroepen vastgesteld. Beide visies zijn recentelijk vertaald naar twee uitvoeringsprogramma’s (één voor elk visie).

In 2025, starten we de uitvoering van deze programma’s en concentreren we ons op activiteiten die behoren bij de vier centrale thema’s ‘Wonen met zorg’, ‘In-, door- en uitstroom’, ‘Preventie’ en ‘Leefbare buurten’. Parallel hieraan wordt regionaal gewerkt aan de uitvoering van onderliggende projecten en activiteiten. Er is een positief regionaal restant vanuit voorgaande jaren op Beschermd Wonen en Vrouwenopvang. We verwachten dat we met deze middelen de extra kosten voor de uitvoering van de regiovisie kunnen dekken.

Met de woonzorgvisie voor ouderen hebben we in 2024 vastgelegd op welke wijze en waar we invulling willen gaan geven aan de het zo lang mogelijk zelfstandig wonen voor ouderen. Dat betreft zowel nieuwbouw als het aanpassen van bestaande wooncomplexen. Tegelijkertijd zet deze visie in op de verbinding tussen het woon-, zorg- en welzijnsdomeinen en is de samenwerking tussen betrokken organisaties en integraliteit in de aanpak op de totale vraag nodig. Uitvoering van deze visie blijft ook in 2025 onverminderd een belangrijke taak.

In 2024 is het gezondheidsgebouw De Vloot aangekocht. Hiermee is de mogelijk gecreëerd om woningen te realiseren voor ouderen met een zorgbehoefte, alsook een maatschappelijke functie in de plint.

Uitvoeren Samen Zijn Wij Maassluis
We werken met het programma SamenZijnWijMaassluis aan het versterken van de verbondenheid van al onze inwoners, met oog en oor voor elkaar en met elkaar. We willen dat iedereen in Maassluis er bij hoort en mee kan doen in onze lokale samenleving. Met het programma zetten we ons samen met de inwoners, lokale ervaringsdeskundigen, verenigingen, organisaties én ondernemers in voor het tegengaan van eenzaamheid en het bevorderen van sociale cohesie en sociale inclusie.
Het meerjarige programma is te volgen via de website www.samenzijnwijmaassluis.nl .

Belangrijk in 2025 zijn de publiekscampagnes, de evenementen (onder andere de Doe Mee Markt, Beleef de zomer en De Maand van de Ontmoeting) en de wijkgerichte aanpak via ‘Wijk op maat’. In het verlengde van deze wijkaanpak gaat in 2025 meer het accent gezet worden op de sociale kwaliteit en de sociale basis in de wijken en buurten. Een belangrijk aandachtspunt vormt het proces van bewustwording als het gaat om sociale inclusie. Meer aandacht voor de diversiteit qua inwoners en medeburgers als het gaat om het creëren van mogelijkheden voor toegang, toegankelijkheid en talentontwikkeling om op eigen kracht mee te kunnen doen in Maassluis.

Uitvoeren agenda Inclusieve Stad
Hoe kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat alle inwoners elkaar zien, elkaar opzoeken en elkaar willen ontmoeten? Dat is de kernvraag van de Agenda Inclusieve Stad. Met het programma SamenzijnwijMaassluis werken we aan het versterken van Maassluis als een plek waar iedereen erbij hoort. Met het oog op sociale inclusie investeren we daarbij in toegankelijke openbare ruimten, het creëren van werkplekken voor mensen met verschillende achtergronden en het aanbieden van diensten in begrijpelijke taal.

Vanuit het bewustzijn dat het werken aan een inclusieve stad is een doorlopend proces en dus nooit af. Het vraagt voortdurende inzet van het gemeentebestuur, maatschappelijke organisaties, werkgevers en inwoners om verder te kijken dan hun eigen standpunten en verbinding te maken met verschillende mensen en groepen. Daarom werken we stap voor stap en passen we onze aanpak regelmatig aan op basis van nieuwe inzichten.

Met de Uitvoeringsagenda Inclusieve Stad geven we onder andere uitvoering aan het VN Verdrag Handicap.

Uitvoeren Wijk op maat
Het programma de Wijk op maat richt vooral op het verbeteren van de leefbaarheid en de sociale samenhang in de wijk door de bewoners daar nauw bij te betrekken. Bewonersparticipatie en bewonersinitiatief zijn de centrale thema’s.
Deze wijkaanpak wordt in 2025 verder uitgerold in de Bloemen- en Bomenbuurt. Met de bewoners wordt dan een wijkagenda opgesteld, een schouw uitgevoerd en een uitvoeringsprogramma voor de wijk opgesteld.
In het verlengde van deze inspanningen vanuit Wijk op maat gaat vanaf 2025 ook de aandacht uit naar de sociale kwaliteit in de wijken en buurten.

Deze pagina is gebouwd op 10/04/2024 15:43:36 met de export van 10/04/2024 15:34:01